...:::wWw.GocmenkoliK.coM:::... (Arşiv Ana sayfa) => Търговище

Konu: Търговище

Sayfa: [ 1 ] 2

Enis 26.02.2007 21:51:24

Efsanevi Babakondu’da etkinlikler
 Tırgovişte iline bağlı Bratovo ve Bojurka köyleri arasında Babakondu denilen efsanevi ve meşhur bir yer vardır. Rivayetlere göre buraya bir Baba konmuş, daha doğrusu onu buraya kasırgalar atmış. O, ateş yakarak uzun bir sırığa geçirdiği kuzuyu pişirmiş. Sırığı da bir tarafa atınca yere kakılmış ve bu filizlenerek meşe ağacı olmuş. Sonra başka meşeler üremiş, zamanla koskoca bir orman oluşmuş. Halen burada bu kişinin türbesi korunmaktadır.
Başka bir rivayete göre de vaktinde buraya askerler gelmiş, ateşler yakılmış, kuzular pişirilmiş, sırıkları yere kakılınca bugünkü asırlık ağaçlar oluşmuştur.
Küçüklüğümden hatırlarım, arpa orağı başlarında köydeşlerimiz ailece buraya vararak baba ve dedelerimizin burada kurban ettiği ve büyük ateşler yakarak dolayında kızartıp pişirdikleri kuzuları hep beraber tatlı tatlı yer, hayır dua ederdik. Kurban kesemeyenlere, misafirlere de sunulurdu. Buranın şekercileri, şurupçuları ve ufak tefek satıcıları da eksik değildi hani. İnsanlar eş, dost, hısım, akrabayla görüşür serin gölgelerde muhabbet ederdi. Bu yerde yağmur duaları da yapılırdı ki, şimdi de devam etmektedir. Eskiden burada 20  30 metre yüksekliğinde dış kabukları soyulmuş bir pehlivan ağacı da vardı. Ağacın tepesine kadar tırmananları buranın halkı hâlâ hatırlamaktadır: Bratovo'dan İsmail Selimov, Payduşko'dan Kadir Baçev, Bojurka'dan Mehmet Mestan, hatta Elda'dan Fatme Ali bile cesaretini tırmanarak göstermiştir. Zamanla bu meşe ağacı kurumuş gitmiştir.
Babakondu'da şimdi de orak başlarında büyük toplak düzenlenmektedir.
Buraya Şumen, Tırgovişte, Omurtag, Popovo vb. yerlerden insanlar gelmektedirler. Arabaların sayısı binlerce, insanlar ise onbinlercedir.
Serin meşe gölgeleri altında sergiler, kebapçılar, şekerciler, hazır elbiseler, kumaşlar satılan sergiler, salıncaklar; el sanatları ve endüstri ürünleri, sebze ve meyve satıcıları yer alırlar. Başka sözle kuş sütünden gayri herşey bulunur, alıp satılır. Üstelik insanlar eğlenceli bir gün geçirirler. Bayramda tertiplenen at yarışları, halk güreşleri ve sanat topluluklarının temsil ettiği folklor gösterileriyle. Bu sene daha erken ve tantanalı geçti bu etkinlikler.
Bu meşhur yerden bahsederken, Bratovo'dan kendi hünerli elleriyle kurduğu ve 42 yaşında vefat eden kızı Hatice Yusuf'a adanan çeşmeyi zikretmeden geçemem. 8 kurnalı, berrak soğuk sulu mermer bir çeşme.
Gelen geçen ziyaretçiler, kurt, kuş, bu çeşmeden soğuk su içmekte, merhumenin ruhuna dualar okumaktadırlar. Susayan bir varlığa su vermek mutlulukların en büyüğü, en şereflisidir.!

QwEr 25.08.2007 11:38:11
babakonduya daha önceden gitmiştim şenlik şamata ne ararsan var ama pek hoşuma gitmiyor nedense Sad

lost_dream 25.08.2007 18:19:06
benim de gittiim var

dark_eagle 27.08.2007 11:49:39
bende gittim çok güzel bir yer

rujdi1479 02.09.2007 15:40:36
herkes gitmiş bi ben gidemedim arkadaşlar ama ilk fırsatta panayırda olmasa görmeye gidicem çok merak ettim.....

Nejna_Droga 01.10.2007 19:13:26
çok güzel oluyo şarkıcılar falan da geliyo bazı yıllar konser veriyolar  tavsiye ederim ayrıca bizim köyde yapılır daha doğrusu iki köy arasında yapılır da biri de bizimki 

nzf 05.10.2007 19:07:18
arkadaşlar bende gittim babakonduya gerçekten güzel biyerr

pipican 18.11.2007 15:32:35
ben gıtmedım ama guzel bı yer oldugunu emınım 

Свободен 18.11.2007 18:08:20
Sen hayatında hiç BG ye gitmemiş adamsın nasıl olacakta babakonduya gidecen    

pipican 18.11.2007 19:04:37
sen aklın ermez bu ıslere bos wer gıderız yanı bı gun nema problem sen moderatorlugunu yap aksamda sınawına calıs 

GuGi 31.05.2008 19:42:08
ben uzakta yasiyorum ama simdiye kadar kacirdiim sene olmadi. orada ozlediin ve senelerce gormediin kisileri goruyorsun eyleniyorsun cok guzel yani benim koyumde o 2 koyden biri 

hly 11.06.2008 09:53:55
ben ztn babakonduya bağlı olan bojurkada yaşıyorumm yaniii ordanım her yaz ordayım  ok

rengosh 16.06.2008 18:51:51
ben hiç gitmedim, ama çok merak ediyordum orayı, şimdi daha da çok merak ettim

nev 26.08.2008 16:05:31
Evet arkadaşlar ben çok sefer gitmişliğim var ama son birkaç senedir gidemiyorum.acaba son zamanlarda bir değişiklik,gelişme varmı.

seablack2 04.09.2008 22:38:16
ben gittim bu yaz esil duran gelmişti  :)

Sayfa: [ 1 ] 2