|
||
| Bulgaristan Türkleri için eski kabus canlanıyor 1989'da, Bulgaristan'dan göçe zorlanmışlardı. Trenlere, arabalarına doluşup ya da yaya olarak Türkiye sınırına yığılmışlardı. Bulgaristan'da yaşayan onbinlerce Türk, işte böyle göç ettirilmişti. Reuters ajansı, o zulümden 20 yıl sonra, bugün Bulgaristan Müslümanlarının, aşırı milliyetçi grupların ırkçı ve ayrılıkçı tutumları nedeniyle giderek artan sorunlarına dikkati çeken özel bir haber yayımladı. Anna Mudeva'nın haberinde, eski rejimin 20 yıl önceki baskı kampanyasına karşı başlattığı açlık greviyle direnişin öncülerinden olan 65 yaşındaki Mustafa Yumer'in, "eski kabus geri gelebilir" ifadelerine yer verildi. Bulgaristan'da Türklere, özellikle komünist lider Totdor Jivkof döneminde büyük baskılar uygulanmış ve sonunda da Türkiye'ye sürgüne zorlanmışlardı. Onbinlercesi korkunç zulümden kaçmak için Türkiye sınırına yığılmış ve her şeyini geride bırakarak Türkiye'de yeniden hayata başlamıştı. "HEPİMİZ ÇOK TEDİRGİNİZ" Bazı siyasi çevrelerin Müslüman karşıtı üslubunun etnik nefreti kışkırttığına dikkati çeken ve "eski yaralar açılabilir" diyen felsefeci, emekli öğretmen Yumer, "Hepimiz çok tedirginiz. Halk, aşırı sağcı partilerin üslubundan, Bulgaristan'ı tek etnik grubun ülkesi olarak görme amaçlarından ürküyor" dedi. AŞIRI SAĞCI PARTİLERİN YÜKSELİŞİ, NEFRETİ TETİKLİYOR "Komşuluk" adı verilen, Müslümanlar ve Hristiyanların yüzyıllardır yan yana yaşama kültürünün, "ATAKA" adlı aşırı sağcı partinin popülerliğinin artması ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik kampanyalarda diğer sağ partilerin de Müslümanlara yönelik tutumlarının sertleşmesi nedeniyle çatırdamaya başladığı ifade edildi. Haberde, ATAKA lideri Volen Siderov'un, bir seçim konuşmasında, Müslümanlar hakkında söylediği, "Eğer yerimizde oturursak, Bulgar vatanseverleri gibi çalışmazsak bir gün ülkenin bütün bölgelerini işgal edecekler" şeklindeki ifadelerine yer verildi. Bu partinin seçimde, "Türkiye'ye AB'de yer yok" sloganını da kullandığı anımsatıldı. CAMİ VE MÜSLÜMAN YAPILARA 100'DEN FAZLA SALDIRI Yazıda, son 2-3 yılda camilere ve Müslümanların diğer yapılarına yönelik 100'ün üzerinde saldırı düzenlendiği de belirtildi. MÜSLÜMANLAR MÜTEMADİYEN TERÖRİST GİBİ GÖSTERİLİYOR Müslüman dini liderlerin, baskıların, yabancı kökenli bazı dinsel eğilimlere sempatinin artmasına yol açabileceği yolunda uyardıklarına da işaret edilen yazıda, Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü Genel Sekreteri Hüseyin Hafızov'un, "Böyle bir yönelimin engellenmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Camileri ve dini törenleri kontrolümüzde tutuyoruz. Şimdiye kadar bunda başarılı olduk ancak mütemadiyen, teröristler, ülkenin güvenliğine yönelik tehdit oluşturan kişiler olarak gösterilmeye devam edilirsek bir gün bizim toplumumuzda da karşı tarafa karşı aynı tepkiyi gösterenlerin ortaya çıkıp çıkmayacağından emin olamam" şeklindeki ifadelerine yer verildi. |
||
|
||
| Avrupada Almanya'yı örnek verirsek Neo Naziler Türklere karşı yaptıklarını bilmeyen yoktur? Evlerin kundaklanması, türk vatandaşlarına saldırı... Yine neo naziler ile ilgili bir yazı: "ağustosta mügeln (doğu almanya) şehrinde 30 hintli'yi kovalamış bu kendini bilmez neo naziler. bütün şehir boyunca, adamların kemiklerini kırana kadar dövmek için kovalamışlar. en son hintliler, bir hintli restaurant'a sığınıp kurtulmuşlar. içler acısı..." Bunlara bakarsak türklere ve diğer azınlık kesime karşı yapılan bir takım işlerin sadece "Bulgaristan" da olmadığı çok net... Benim yaşadığım yerde Komünist rejimden bu güne kadar kimse kimsenin evini yakmadı bunlar tamamen kışkırtmadır türk-bulgar'ı birbirine düşürmektir... |
||
|
||||||||||||||||||||||||||||
Bence de sadece kışkırtma. Benim bir sürü bulgar arkadaşım var hiç birinde türk düşmanlığı görmedim. Eskiden de vardı. Bunları tezgahlayan bir takım siyasi partiler veya hükümetlerdir. |
|
||
| Bencede Türk-Bulgar meselesini kaşımaktan sebeblenenler var bunlarda genelde siyaset ve yakınları eski zaman insanları kolay kolay kafaları değişmez zaten gün geçtikçe böyle işlerin azalacağını düşünüyorum zaten böyle meseleler sadece siyasetçiler arasında ve onlara yakın olanlar arasında var normal halk arasında böyle problemler yoktur.. | ||
|
Valla Ben Sana Katılmıyorum Adamlar Oy Kullanmayalım diye Kapıküleden gelen Türk Otobüslerine saldırmışlar Bunlarıdamı Siyasetçiler Yaptı.. Benim İçin Bişi Farketmez Ama Çift Vatandaşlığı Kaldırmasınlarda .... |
|
||
Önce sana katılmıyorum demişsin daha sonra bu fikrinden vazgeçmişin ikinci olarak seni alakadar olan meseleye kafanı takma çift vatandaşlığı kimse kaldırmaz çünkü Bulgaristan nüfusuna endexli olarak Avrupa Birliğinden kaynak almaktadır..
|
||
|
||
| Kapıkulede otobüslere saldıranlar kendini bilmezlerdir, bunlar her ülkede var zaten. Türkiye'de yok mu? Ya diğer ülkelerde? Onlar bulgar milletini temsil etmiyor ve türk-bulgar ilişkilerini bozabilecek güçte kesinlikle değiller. GERB neden Ataka'yla koalisyon kurmayı düşünmüyor?...kimse kurmaz zaten, onlar yalnızdır ve zamanla uslanırlar, hiç kimse merak etmesin... | ||